sárvár környéke

Környéki települések

Szombathely

Vas megye székhelyének területén már az ókortól maradtak fenn tárgyi emlékek. A római kori várost Claudius császár alapította Colonia Claudia Savariensium, azaz Savaria néven i.sz. 50 körül.

A város történeti városmagjában megelevenedik a múlt, így például a római katolikus Szent Márton plébániatemplomot és a hozzá kapcsolódó domonkos kolostort a legenda szerint Szent Márton szülőháza fölé építették. Savaria-Szombathelyt már Nagy Károly óta Szent Márton kultuszhelyeként tartják számon.

A város látnivalói:
Kanononház: az 1780-as évek elejének copfba hajló, késő barokk stílusát reprezentálja.
Püspöki Palota: itt látogatható a Sala terrena terme és a hozzá kapcsolódó egyháztörténeti gyűjtemény. Az egykori hűsölő helyiséget Dorfmaister István festette ki, itt gyűjtötte össze a megtalált római szobortöredékeket és a feliratos köveket a püspök. Az 1945-ben bombatalálatot kapott épületet újjáépítették, a berendezésének a pótlása ma is tart.
Iseum: A II. században Pannóniában elterjedt, egyiptomi eredetű Isis-kultusz savariai szentélyének feltárása (1955-1961) után konzerválták a romokat. Az Iseum területén újra ásatások folynak, teljes egészében újjáépítik, s csak azután nyitják meg újra a közönség előtt.
Zsinagóga: Keleti és romantikus elemek felhasználásával tervezte meg az ország egyik legépebb állapotban megmaradt zsinagógáját Ludwig Schöne.

A város nagy múltra visszatekintő kulturális rendezvénye a Savaria Történelmi Karnevál, a Tavaszi Fesztivál, a Szent Márton-hét, a Savaria Nemzetközi Táncverseny, valamint a Bartók Szeminárium és Fesztivál.

Kőszeg

Vas megye egykori egyetlen szabad királyi városa.

Nevezetességek:
Tábornokház: a Jurisics Miklós Múzeum kismesterségeket és a kőszegi céhek életét bemutató kiállításai láthatók itt.

Kőszeg történelmi városmag: Magyarország egyik legkisebb és egyben legszebb történeti városmagja.

Arany Egyszarvú Patikamúzeum: értékes tölgy-, dió és hársfából faragott, szentek képeivel díszített bútorzatú iparművészeti emlék, melyben gyógyszerészettörténeti gyűjtemény is található.

Sigray-palota: a fújításakor állították vissza korábbi reneszánsz arculatát – ma az Európa-ház Egyesület működik itt.

Öregtorony és a vár: más néven Zwinger, a város egykori védműveinek legnagyobb bástyája. Építése – a közelben talált leletek alapján – a XIII. századra tehető, mai többszögű alakját az Anjou-korban nyerte el. Innen belátható az egykori déli városfal épen maradt, leghosszabb része. A város védelmére szolgált a Kőszegi család építette vár is: a ma elő- és belső várból álló erődítmény egykor teljesen különálló életet élt a várostól. Az elővár melléképületei fogják közre a Jurisics Miklós-szobrot. A belső vár Kőszeg legrégebbi része. Északi és déli falait a négy saroktoronnyal együtt a XIII. században emelték, s folyamatos építkezést a XVI. Század elejére fejezték be. A várban ma művelődési központ, udvarán várszínház működik. Itt helyezték el a Jurisics Miklós Vármúzeum várostörténeti kiállítását.

Somló-hegy

A somlói borvidékfővárosa Somlóvásárhely.

Híres bora a somlói juhfark, a nászéjszakák bora. Azért ajánlották ilyen nevezetes alkalmakra még a királyoknak is, mert fogasztása után állítólag nagyobb eséllyel született fiú utód. Vinum somlainum omni sanum – a somlói bor mindent gyógyít – állt a XVIII.-XIX. századi patikai receptúrákban. Lehet, hogy ez túlzás, de a bort azért ajánlották… Mindenesetre Mária Terézia lefekvés előtt mindig ivott egy pohárral. Tizenhat gyermeke született!

A hegy tetején hajdan a Somló-vár vigyázta a környéket, ma csak a romjai láthatóak. A nemzeti park Kitaibel Pálról elnevezett tanösvénye vezet oda.

Balaton

Magyarország és Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava, Magyarország legértékesebb természeti kincse. A Balaton vízfelülete 590 km2.
A víz magasságát a Sió-zsilippel szabályozzák. A Balatonhoz tartozik a Kis-Balaton, amely csodálatos természeti környezettel csábítja a horgászokat, és a madárvilág megfigyelőit.

A Balaton vízmélysége átlagosan 3-4 méter. A 11,5 méteres legnagyobb mélységet a Siófoki- és a Szemesi-medence közötti szorosnál, a Tihanyi-kútban éri el.
A tó felszínét átlagban több mint kétezer órát süti a nap, a sekély víz hőmérséklete gyorsan követi a levegőét. A hosszú, meleg nyarakon a víz 25-27 oC-ra is felmelegszik, ennek köszönhetően kedvelt fürdőhely.

Télen hosszú időre befagyhat a víz, ilyenkor 20-30, de akár 60 cm-esre is hízhat a jég. A korcsolyázás és a jégvitorlázás sokakat vonz.
A Balaton partja mindenütt szőlőtermő borvidék.

A Dental Home-nál megszervezzük kirándulását is a fogászati kezelésének ideje alatt.

0
Szállóvendég
0
Páciens volt idáig a fogorvosnál/fogtechnikán
0
Éves a fogorvosi rendelő/fogtechnika
0
Fő gondoskodik az ön kényelméről, fogászati ellátásáról

Kérjen ajánlatot!

Amennyiben érdekli a szolgáltatásunk, úgy vegye fel velünk a kapcsolatot, írjon nekünk, munkatársunk hamarosan jelentkezni fog. Köszönjük!